Györgyi Gábor: Raid Pyreneen <br>Coast to coast bringatúra az Atlanti óceántól a Földközi tengerig - Kerékpártúra a Pireneusokban - Col du Bagargui, Tourmalet, Aubisque, Portet Aspet, Col de Mente, Portillon, Aspin, Peyresourde, Pailheres, Cabus, Envalira, Cima Morera, Tour de France
GYÖRGYI GÁBOR: A RAID PYRENEEN első magyar teljesítése
avagy COAST TO COAST TÚRA: (2060 km + 37611 m szintemelkedés)
Kerékpárral az Atlanti óceántól a Földközi tengerig a Pireneusokon át
2007. júli. 19 - aug 7.
Linkek

 


VENDÉGKÖNYV

Látogatottsági
statisztika: Szerzői jogok!






MAGYAR ÉS KÜLFÖLDI BRINGÁS LINKEK azok tartalmával együtt






2004 Kerékpárral a
Tour de France alpesi hágóin

2003 Kerékpárral
az Adria mentén Montenegróig

2002 - Görögo.

2001 - Svájc

2000 - Dolomitok
Garda-tó
Velence>

1999 - Tátra

1998 - Tátra

1997 - Tátra

1995 - Tátra

1993 - Tátra

2007. július 19 és augusztus 7 között a Pireneusokban és zárásul 2 napot Provance-ban, illetve az Alpok szélén bringáztunk túratársammal, Riskó Péterrel. Az elmúlt évtizedben, az Alpokban tett túráim során nagy részét felfedeztem, összes (76 db) általam ismert 2000m feletti hágóútjára felkerekeztem (egy-egy kevéssé ismertről azóta szereztem tudomást), így néhány pireneusi csodás fotót látva egyértelműen a Pireneusok mellett tettem le a voksom.
TREVELOGUE In english! --> CLICK!
Sokkal inkább vonzott, mint egy újabb Alpok túra, részben ismert, részben ismeretlen emelkedőkkel. Vonzott az Alpokétól picit eltérő hangulatú régió, építészet, illetve a Pireneusok emelkedőinek Tour de France-os hangulata, a legendák felkeresésre.
Utóbbi évi túráimhoz képest a repülés, illetve a messzebbi táj miatt ismét a 2004-ihez hasonló alapossággal, részletekkel terveztem a túrát: naponként kempingeket néztem, rengeteget vadásztam az emelkedők után, vonatmenetrendekről, időjáráselőrejelzésekről nem is beszélve. A végén már azt is tudtam, hogy július közepén Barcelonában pl 21:20 körül megy le a Nap.
A szűk három hét első napjaiban Barcelónától feltekertünk Andorrába, túráztunk ott egyet, majd Franciaországba leérve megtekintettük a Tour de France elvonuló mezőnyét, átéltük a felhajtást. Vonatozás után az óceántól 150km-re még egy szép helyi túrát tettünk a Világörökség listáján szereplő Gavernie-ba, illetv Cirque Troumoise-ba, majd július 25-én reggel megkezdtük a Raid Pyreneen túrakiírás turista verziójának 10 napos teljesítését, melyet magyar bringás még nem teljesített. Az útvonal a francia-spanyol határvárostól, Hendaye-től a Pireneusokban megtett 790km alatt 28 hágót leküzdve érkezik meg a Földközi tengeri, határvárosba, Cerberébe. Az útvonalat átvezetik a legnevesebb hágókon, úgy mint a Col du Tourmalet-n, Col d'Aubisque-n, Portet Aspet-n, Col du Marie Blanque -on, Peyresourde-n, Col d'Aspin-on, Pailheres-en, ráadásul itt-ott mindössze 1-2 nappal követtük a Tour de France-ot, így bele"szagolhattunk" a hangulatba. A távot gyakorlatilag 8 nap alatt teljesítettük, emellett útközben viszont két napot helyi túrázásra, pl. hegyi tavak, illetve szép tájak felkeresésére fordítottunk, így 10 nap alatt érkeztünk meg a tengerhez.
A Raid teljesítése után terv szerint még felkerestük volna a legendás Mount Ventoux-ot Provance-ban, ám mivel a vonatközlekedésünkbe beleszólt egy komoly tűz (mely a forgalmat fél napra megakasztotta), gyorsan "B" tervet alkotva végül két napot Provance-ban, illetve az Alpok szélén tekertünk, zárásul a Grand Canyon du Verdont felkeresve.
Korábbi évi túrákkal összevetve ezúttal is a 2004-2005-iekhez hasonló távot tekertem le, a szintemelkedés csak 2005-ben volt több.

A szűk három hét alatt az időjárás végig nagyon kegyes volt hozzánk, inkább csak a túltervezés, illetve a rohanás helyett a nézelődés mellett döntés okozta néhány emelkedőről való lemondást.
Felszerelés: A túrát én 28-38-48-as hajtóművel és 12...--34-es Megarange racsnival tekertem végig, míg Péter 22-32-42-es hajtóművel és 28-as foggal végződő racsnival.
A túrát kb. 20 kg cuccal tekertem végig (mivel kevéssé spóroltam a cuccokkal, a sátrat Péter vitte, aki egyébként a Raid előtt haza is küldött valamennyit a cuccaiból, hogy annyival is könnyebb legyen.)
Ami cuccot végül akár feleslegesnek lehetne tekinteni, ám szükség is lehetett volna rá: gyógyszerkészlet, sapka, pótcipő (csak a hazarepülőútra vettem fel, mert tiszta volt), strandpapucs, illetve a szerelőcuccból 2 csomagtartó-rögzítő adaptár (amit végül nem kellett cserélnem), 2 pár tartalék fékpofa (meglepett, hogy nem kellett cserélni, másfelől kint is vehettem volna), tartalék bowdenek, stb.
Igazán bevált az új videokamera, és a valóban lélegző esőnadrág és az új - előzőhöz hasonló kormánytáska is, nem utolsó sorban az ujjatlan 100 hágós klub mez.

A túra során összesen 12-szer tekertem 2000m fölé (összesen már kb. 97-nél járok), a hágóutak közül kb 7 db volt a Tour de France kategóriák szerint Hors / kiemelt kategóriás emelkedő.
Hors kategóriás: Port Cabus (2300 m), Port d'Envalira (2407 m), Port de Boucharo (2270 m), Col d'Aubisque (1709 m), Col du Tourmalet (2115 m), Lac Aumar (2197 m), Port Pailheres (2001 m) - melyek közül az Aubisque, Tourmalet, Pailheres gyakran szerepel a Tour de France-on is.
1. kategóriás: La Rabassa (2050 m), Cirque Troumoise 1810m-ig, col Iraty (1327 m), Col du Marie Blanque (1035 m), Col d'Aspin, Col de Peyresourde, Col du Portillon, Puerto Bonaigua (2072 m), Col de Mente, Col de la Core, Col de Latrape (?), Col d'Agnes (1570 m), Coma Morera (2205 m), Col de Jau (1513 m)

A 19-20 nap alatt a BIG 1000-es emelkedőlistájából összesen 18-at teljesítettem, az alábbiakat:
Franciák: Col de Bagargui - Iraty (13xx m), Col de Marie Blanque (1035 m), Col d'Aubisque (1709 m), Gavernie, Col du Tourmalet (2115 m), Lac d'Aumar (2197m), Col d'Aspin (1489 m), Col de Peyresourde (1569 m), Col de Menté (1349 m), Col de Portet d'Aspet (1069 m), Col d'Agnes (1570 m), Port de Pailheres (2001 m), Coma Morera (2221 m), Col de Jau (1513 m),
spanyolok: El Portillon (1293 m), Collado de la Bonaiqua (2072 m),
andorraiak: Port d'Envalira (2407 m), Puerto d'Cabus (2300 m), Bosc de la Rabassa (2050 m)

Ki szeretném emelni, hogy nem teljesítményhajhászási céllal tekertem fel sorra a sok emelkedőre, hanem mert szeretem a természetet, a nyugalmat és az erőkifejtést, a Tour de France legendák bejárását, hangulatuk megismerését. Nem versenyzés a fő célom, hanem az elsődleges mindig is az élmény, a táj, környék, természet megismerése, felkeresése. A túra során végig kerültem a versenyzést, mert azt itthon is lehet, az ember nem azért megy a Pireneusokba, hogy végigloholjon, versenyzésre kösse le koncentrációját, ahelyett, hogy figyelmét a tájnak szentelné. Ráadásul 110000 km (ebből minimum 15000 km málhával), több, mint 800.000 m szintemelkedés (Gyöngyös - Kékestető 1000 szeri leküzdésének felel meg), 97-szeri 2000m fölé tekerés, több mint 10 málhás nyári túra alapos megszervezése, 14 országban szerzett kerekes élmények után úgy gondolom, nem is kell senkinek sem bizonyítanom. A jövőben sem kívánok senkivel sem versenyezni, mert a bringázás, túrázás szeretete az elsődleges számomra! (néhány - egyébiránti saját rekordot, adatot már korábban feltettem a bemutatkozás menüpontba (többjük folyamatosan változik), amennyiben valaki mégis úgy érzi... - véleményem szerint azonban ha erre fókuszál, többet veszít, mint nyer. Nem a kilométerek számától túrázó az ember, hanem az élményektől) .......

 



A TÚRA LEGNAGYOBB ÉLMÉNYEI KÖZÉ TARTOZIK A
- életemben először repültem
- csendes, nyugalmas és szép volt a Cabus hágó Andorrában
- főút volta ellenére nagyon tetszett az Envalira hágó
- az első lenyűgöző élményt a Cirque Troumoise nyújtotta, ahol sok helyen vízesések folytak, késő délutáni fények közepette felhőpamacsok tették még szebbé a képeket és egyes hegyrészleteken nagyon erősen látni lehetett a természet - hegyeken végzett - munkáját.
- Megfogott és élveztem az óceán és parti kisvárosok hangulatát
- A Raid 1. napján külön tekerve, sietség nélkül nagyon átéltem az egészet: a baszk építészetet, a Szt Jakab út fontos állomását St Jean Pied de Port-ot,
- Legnehezebb emelkedőként kettőt említenék: első nap, 90 km után az 5 km hosszan 10-11%-os Iraty / Bagargui hágót csodás panorámával, illetve másnap a több kilométeren át 11-13%-os Marie Blanque hágóutat.
- Sajnos az Aubisque hágóút végén felhő takarta el a csodás panorámát, ám másnap a Tourmalet hágó utolsó kb. 6-8 km-e minden szépségét megmutatta a hegyi kerekezésnek, illetve a Pireneusoknak: lenyűgöző hegyek, paplanernyősök, bringások, felhőpamacsok, bringás emlékművek, csodás fények, stb. Ráadásul ez az a hágóút, ahol a Tour de France a legtöbbször járt - a hágóutak atyjának is nevezik.
- Közepesen magas emelkedők között meredek is volt, illetve nagyon áthatott a Fabio Casartelli életét is követelő Portet Aspet hágóút. Az utolsó napok kevéssé ismertebb környéken vezettek, itt inkább a természet nyugalmának örülhettünk, illetve utolsó nap hatalmas kitörő örömmel fogadtuk, mikor megpillantottuk a Földközi tengert! Éreztük az érzést, hogy már csak pár óra és végigtekertünk az Atlanti óceántól a Földközi tengerig.
- Kései megérkezésünk miatt este sajnos sokat nem élvezhettük a tengeri városkák éjszakai feledhetetlen életét, hangulatát, de reggel örömmel sétáltunk le megmártózni a tengeri habokba.
- A túra utolsó kellemes benyomásait Provance-ban szereztük, ahol valamit sikerült magunkba szívni a környék hangulatából, majd utolsó kerekes napunkon a Grand Canyon du Verdon híres szurdokjában, meredek hegyoldalain tekertünk és vártuk nagy honvággyal a másnapi hazatérést.

Hazaérkezésünk napján, illetve másnap többet gondolkodtam az élmények átélésén, sietésen, átéltek töménységén és rájöttem a megoldásra, megértettem:
Ha a sok program, élmény megállás nélkül követi egymást, nincs is kicsit visszaidézni, elgondolkodni rajta, akkor minden élménnyel az "agy" csak annyit foglalkozik, míg meg nem történik, ott nem vagyunk, gyönyörködünk, de amint jön a következő, már arra koncentrálunk. Ezekből következik, hogy ha túl tömény a program, kevéssé rögzül, kevéssé erős élmény marad. Ezt csak utóbb otthon videón, illetve fényképen történő visszanézéssel lehet valamelyest pótolni. Ám mivel mégiscsak a helyszínen jobb, célszerűbb több idő ráfordítással átélni, megemészteni a szépségeket, legközelebb célszerűbb kicsit ritkítani a programokat, hagyni néha még egy-egy órát, csak ülni a hágón, vagy hegyoldalon, vagy parkban, és még többet gyönyörködni, magunkba szívni...
A hágóutak, emelkedők listáját a lap alján böngészheted.

A LEKÜZDÖTT HÁGÓK emelkedőmászásának időtartamát, átlagsebességét e linken megtalálod!


Nap Útvonal Napi táv Idő Átlag Szint-
emelk.
kcal =
BEVEZETŐ: Előzmény, szervezés, útvonal-terv, indormáció-gyűjtemény
BEVEZETÉS - a linkre kattintva!
Júl. 19. Barcelona - Rubi - Terrassa
TÚRALEÍRÁS a linkre kattintva!
68,68 km 4:32:25 14,6 kb. 400 m -
Júl. 20. Terrassa - Manresa - Sanpedor - Artes - Balsereny - Berga - Baga - Col de Pall felé - Baga - alagút - La Seu d'Urgell
TÚRALEÍRÁS a linkre kattintva!
185,54 km 9:34:21 (182,41) 19 2336 m -
Júl. 21. La Seu d'Urgell - St Julia (Andorra) - La Rabassa (2050 m) - Andorra la Vella - La Massana - POrt de Cabus (2300 m) - Andorra la Vella
TÚRALEÍRÁS a linkre kattintva!
104,56 km 6:48:35 (102,56) 15,06 2811 m -
Júl. 22. Andorra la Vella - Encamp - Port d'Envalira (2407 m) - L'Hospitalet - Ax les Thermes - VONAT - Lourdes TÚRALEÍRÁS a linkre kattintva! 64,76 km 3:39:01 (63,39) 17,4 1416 m -
Júl. 23. Helyi túra: Lourdes - Argeles Gazost - Luz St Saveur - Gavernie - Port de Boucharo (2270 m) - Gavernie - Gedre - Cirque Troumouse (1810 m-ig) - Argeles Gazost - Lourdes TÚRALEÍRÁS a linkre kattintva! 147,72 km 8:30:35 (146,98) 17,3 2693 m -
Júl. 24. VONAT: Lourdes - Biarritz , majd
Biarritz - St Jean (kemping) - Hendaye - St Jean
TÚRALEÍRÁS a linkre kattintva!
75,98 km 2:04:49 (41,06) 19,7 640 m -
Júl. 25. RAID 1. nap: St Jean - Hendaye - Espelette - Mt Urzumu - St Jean pied de Port - Col d'Haitza (782 m) - Col Bagargui / Iraty (1327 m) - Larrau
TÚRALEÍRÁS a linkre kattintva!
136,63 km 7:39:03 (121,32) 15,9 2510 m 4531 kcal
Júl. 26. RAID 2. nap: Larrau - Escot - Col de Marie Blanque (1035 m) - Laruns - Col d'Aubisque (1709 m) - Arrens
# TÚRALEÍRÁS a linkre kattintva!
107,41 km 6:50:19 (107,33) 15,7 2542 m 3233 kcal
Júl. 27. RAID 3. nap: Arrens - Col des Bordéres (1156 m) - Estaing - Luz St Saveur - Col du Tourmalet (2115 m) - Ste Marie Campan - Col d'Aspin (1489 m) - Arreau
TÚRALEÍRÁS a linkre kattintva!
93,69 km 6:14:42 (92,37) 14,8 2687 m 3561 kcal
Júl. 28. RAID 4. nap: csomag nélkül : Arreau - Saint Lary Soulan - Lac Aumar (2197 m) - Lac Cap de Long (2160 m) - Arreau
Csomaggal: Arreau - Col de Peyresourde (1569 m) - Bagneres de Luchon TÚRALEÍRÁS a linkre kattintva!
119,19 km 7:28:00 (116) 15,5 2728 m 3882 kcal
Júl. 29. RAID 5. nap: Bagneres de Luchon - Col du Portillon (1293 m) - Bossost - les Bordes
csomag nélkül: les Bordes - Viella - Port de la Bonaigua (2072 m) - Viella - les Bordes TÚRALEÍRÁS a linkre kattintva!
102,00 km 5:54:22 (101,26) 17,1 2315 m 3066 kcal
Júl. 30. RAID 6. nap: les Bordes - Bossost - St Beat - Col de Mente (1349 m) - Col Portet d'Aspet (1069 m) - Castilon - Col de la Core (1395 m) - Seix TÚRALEÍRÁS a linkre kattintva! 100,94 km 5:59:30 (94,01) 15,7 2222 m 3041 kcal
Júl. 31. RAID 7. nap: Seix - Col de Latrappe (1111 m) - Aulus - Col d'Agnes (1570 m) - POrt de Lers (1517 m) - Tarascon - Pas de Souloumbrie - Lordat (szuper kemping!) TÚRALEÍRÁS a linkre kattintva! 93,4 km 6:17:07 (89,57) 14,3 2300 m 3191 kcal
Aug. 1. RAID 8. nap: Lordat - Axiat - Col de Chioula (1431 m) - Ascou - Port de Pailheres (2001 m) - Escoloubre - Matemale (utóbbi kitérő))
TÚRALEÍRÁS a linkre kattintva!
82,61 km 6:24:56 (82,46) 12,9 2411 m 3234 kcal
Aug. 2. RAID 9. nap: Helyi / Raid-tól független túra: Matemale - Mont Louis - Osseja - Cima Morera (2205 m) - Osseja - Font Romeu - MOnts des clots (2040 m)- Col de Pam (2005 m) - Mont Louis - Matemale
TÚRALEÍRÁS a linkre kattintva!
113,05 km 6:40:36 16,9 2390 m 3420 kcal
Aug. 3. RAID 10. napMatemale - Escoloubre - Col de Garabel (1267 m) - Col de Jau (1513 m) - Moligt les Bains - Eus - Finestret - Col Palomere (1036 m) - Vives - Argeles sur Mer - Collioure - Cerbere TÚRALEÍRÁS a linkre kattintva! 188,59 km 9:41:31 19,4 2617 m 4618 kcal
Aug. 4. VOnat: Cerbere - Perpignan - Montpellier
Bringa: Montpellier - Lunel TÚRALEÍRÁS a linkre kattintva!
38,09 km 1:08:58 (24,15) 21,0 80 m -
Aug. 5. VOnat: Lunel - Avignon - Salon
Bringa: Salon de Provance - Lambesc - Rognes - Peyrolles - Greous les Bains - Riez - Moustiers St Marie TÚRALEÍRÁS a linkre kattintva!
116,9 km 5:01:36 (104,9) 20,9 1098 m -
Aug. 6. Moustiers St Marie - Aiguines - Gorges du Verdon - Comps sur Artuby - Draguignan - les Arcs (vasútáll.)
Vonat: Les Arcs - St Lauren du Var
Bringa: St Lauren du Var - Nizza - St Lauren du Var
TÚRALEÍRÁS a linkre kattintva!
109,29 km 6:22:20 (108,77) 17,1 1415 m -
Aug. 7. St Lauren du Var - Nizza
REPÜLŐ: Nizza - Budapest TÚRALEÍRÁS a linkre kattintva!
11,2 km - - - m -
EPILÓGUSa linkre kattintva! -
ÖSSZ.: - 2060,23 km 116:52:46
(1946,09 km)
16,65 km/ó 37611 m 10 napra: 35777 kcal

2000m feletti aszfaltos hágók, emelkedők melyeket bringával meghódítottunk (zárójelben az emelkedés):


További jelentősebb hágók, emelkedők amelyekre bringával jutottunk/jutottam fel: (időrendben)





Látogatottsági
statisztika:

Györgyi Gábor